Family Focus by Radu Leca

#DepresiviAtentie #FamiliiCuDepresiviAtentie
Campania “Apără FAMILIA” debutează astăzi 12 martie 2017, cu prima tehnică experimentala, aplicata in peste 100 de situatii diferite, pe parcursul a 5 ani.

Tehnica experimentală “Family Focus”

Tehnica se utilizează de catre membri familiei, cand unul dintre ei este diagnosticat de catre psihiatru sau psiholog clinician cu Depresie.

Conținut experimental
O lunga perioada de timp (6-8 luni) familia trebuie sa isi schimbe Zona Comuna de Interes. Un membru al familiei are nevoie de ajutor. Zona Comuna de interes continea, proiecte, vise, dorinta de autonomie emotionala si sociala, discutii îndreptate către viitor si/sau planuri realizabile. Pentru urmatoarele 6-8 luni, familia isi schimbă aria de interes, depresivul devenind subiectul principal de interes aplicat.

Roluri definite in familie. Ce rol are fiecare membru al familiei in lupta cu depresia.
Familia clasică este formată din Mama/Tata si copilul. In funcție de cine este depresiv rolurile si atribuțiile se schimba. In interiorul familiei clasice avem 3 cazuri concrete:
1. Mama intra in depresie. Tatal si copilul devin Poli de stabilitate.
2. Tata intra in depresie. Mama si copilul devin Poli de Stabilitate
3. Copilul intra in depresie. Indiferent de varsta depresivului pentru Mama si Tata, tot copil se numeste. Mama si Tata devin poli de stabilitate.

Ce sunt polii de stabilitate si ce rol au?
Emotional depresivul simte si interpretează doar ceea ce își dorește(si a cunoscut vreodata). Amintirile sunt baza tuturor gandurilor si reacțiilor sale. Polii de stabilitate reprezintă contactul cu realitatea. Depresivul primeste informatia ce il poate face “mai bine”, de la oameni cu care are deja o relatie. Depresivul acceptă un psiholog in viata sa, doar dacă este recomandat de unul dintre poli. Increderea stă la baza decizilor (mici) pe care le ia depresivul. Rolul polilor de stabilitate este de a recomanda oameni si evenimente noi, alături de care depresivul sa evolueze la fel de bine si lipsit de responsabilitati ca in cazul particular al proprilor amintiri. Polii de stabilitate preiau pentru cateva luni povara emoțională a responsabilitatilor, ulterior începerii lucrului cu depresivul, responsabilitatiile sunt introduse treptat.

Explicarea Tehnicii “Family Focus”
Tehnica are la bază: lucrul in echipă, lipsa interactiunii negative “certuri, discutii, contre” in prezenta depresivului, realizarea in echipa a urmatoarelor activități cu grad înalt emoțional “sortare de poze, vizionare filme de familie, desen, pictura, povesti”.
Cine se focusează, pe ce si cât?
Polii de Stabilitate se focusează pe depresiv. Toate activitatiile din interiorul familiei, atunci cand depresivul nu doarme, se desfășoară in prezenta si dacă se poate împreună cu el.
Contează ca depresivul sa înțeleagă ca poate gândi singur, iar ceea ce gândește are valoare de adevar si poate fi pus in practică imediat.

Pentru a înțelege această tehnică si pentru a o putea aplica corect cu rezultate exceptionale, programati o întâlnire cu mine, la cabinet. Telefonul meu este 0741101881. Ma puteti apela intre 09:00 si 21:00, de luni până sâmbătă. Duminica nu lucrez si nu raspund la telefon.
Cu prietenie
Psiholog Radu Leca