Procesul de coaching

Azi, mă simt onorat să fiu life-coach. Antrenor pentru viaţă, pentru performanţă, bunăstare şi succes.
E o profesie relativ nouă în România, însă extrem de necesară. Este una din puţinele meserii destinate să valorifice la maximum potenţialul latent de care dispune fiecare dintre voi, şi pe care azi îl folosiţi doar în proporţie de 10%. Sau chiar mai puţin.
Pentru că eu ştiu că voi puteţi mai mult. Aveţi talente ascunse, pe care le veţi descoperi pe parcurs. Aveţi energii blocate în subconştient. Aveţi puterea de a vă schimba în bine viaţa. Doar că grijile de zi cu zi vă fac să uitaţi asta. Vă distrag complet atenţia. Vă creează artificial impresia falsă că n-aveţi timp. Timp pentru a vă trăi viaţa la maximum.
Acesta e rolul meu, ca şi life coach. Să vă reamintesc cine sunteţi cu adevărat, şi ce potenţial real aveţi. Apoi, prin metode practice şi tehnici specifice de psihologie aplicată, să vă ajut să scoateţi la lumină cea mai bună variantă a voastră!
Şi mai ştiu ceva. Mai ştiu că aţi fost dresaţi. Da, dresaţi. Sistemele totalitare cu asta se ocupă, să ţină oamenii în stare de frică, să-i blocheze, să le înăbuşe din start orice iniţiativă. Să-i transforme într-o masă de manevră, în simpli executanţi. În mare parte au reuşit. Cel puţin temporar, şi doar cu o parte din voi.
Dar azi e momentul trezirii. Acum, slujbele sigure s-au evaporat, protecţia statului este tot mai redusă, şi lupta pentru supravieţuire e tot mai ascuţită. Şi e nevoie de persoane adaptabile, inventive, cretive, dispuse să lupte pentru fiecare progres. Fără economie de energie.
Avem nevoie de oameni inteligenţi, activi, dinamici şi creativi. Care să-şi creeze propriile lor afaceri, şi să le conducă spre succes. Care să fie capabili să înveţe rapid că azi trăim într-un sat global, că datorită internetului graniţele se topesc, şi că poţi comercializa orice, oriunde în lume. Iar tehnologia a devenit accesibilă oricui, fără să fie nevoie de cunoştinţe avansate de informatică.
Însă tehnica accesibilă şi piaţa globală sunt doar premize, iar pentru a le folosi la maximum, şi a crea bunăstare materială şi spirituală, tu mai ai nevoie de ceva. De mentori, de modele, de antrenori pentru succes. De un life coach. Care te va ţine în priză. Te va motiva, te va încuraja, şi mai ales te va ajuta să accesezi propriile tale resurse de energie interioară. De entuziasm, pasiune şi dorinţă reală de a reuşi.
Voi identifica treptat toate blocajele tale, şi vom îndepărta împreună toate limitele impuse artificial din exterior. De societate, de anturaj, de familie şi colegi, de dresajul social. Vei deveni liber, şi vei începe să lucrezi cu maximă implicare pentru atingerea scopurilor tale. Care pe zi ce trece, devin tot mai clare, şi de care te vei apropia cu maximă determinare.
Vei avea succes! Şi bunăstare materială. Şi relaţii armonioase cu cei din jur. Şi o stare de bine, de satisfacţie, de bucurie.
Iar toate astea le vom obţine într-o echipă, muncind cot la cot, luni de zile. Dacă va fi nevoie,în unele momente te voi provoca, te voi mobiliza, sau cum se spune în sport, voi scoate untul din tine! Iar tu vei fi fericit să te implici, deoarece eforturile tale vor fi plăcute, iar timpul va curge lin, măsurat fiind cu rezultate concrete. Şi cu realizări vizibile.
Va fi un moment în care va începe să se schimbe chiar şi sistemul tău de valori. Credinţele tale, convingerile care formează modelul tău interior, legile după care se formează concepţiile tale. Vei realiza treptat că lucrurile pe care le credeai a fi indubitabile, sunt doar iluzii, dresaje sociale, presupuneri sau tipare de gândire fără prea mare fundament real. De fapt, ai preluat, în mare parte, modul de gândire al familiei tale de acum câteva zeci de ani. Care era adaptat societăţii de atunci.
Vei redescoperi, treptat, că ai convingeri false, uneori de-a dreptul iraţionale. Sau dezadaptative. În cel mai bun caz, limitative. Adevărate pietre de moară pe care le cari în spate, fără să-ţi dai seama, şi care te împidică să acţionezi, să demarezi un proiect, să iei o decizie rapidă şi corectă, să fii activ, şi mai ales ferm, hotărât. Iar aceste convingeri ţi-au fost inoculate treptat, pe vremea când erai prea tânăr pentru a fi capabil să le filtrezi, să le evaluezi, să le cântăreşti obiectiv. Şi din acest motiv, ele s-au imprintat în mintea ta ca fiind adevăruri incontestabile, pe baza cărora poţi să funcţionezi. Fără să mai fie nevoie să le adaptezi la realităţile zilei de azi.
Dar din exterior lucrurile se văd mai bine. Ca şi life coach, voi discuta cu tine de la egal la egal, îţi voi respecta opiniile, părerile, şi chiar prejudecăţile, însă voi observa cu mare atenţie tiparele tale dezadaptative. Şi convingerile limitative, menite să deformeze realitatea obiectivă, să te îndepărteze de scopurile tale reale. Pentru că tu poţi, eşti pregătit, însă undeva, în mintea ta subconştientă, zac acele cârlige, acele blocaje profunde, înţepenite acolo de multă vreme, care opresc din start orice iniţiativă. Oricât de bune ar fi ideile tale, oricât de clare sunt scopurile, şi indiferent de fondurile de care dispui, poţi rămâne cu uşurinţă blocat de nişte simple credinţe fără fundament real. Iar partea interesantă e că explicaţia imobilismului tău e greu de găsit. O vei considera lene, comiditate, lipsă de curaj sau motivaţie, deşi tu ştii că vrei să faci treabă, vrei să treci la acţiune, şi chiar vrei să faci bani. Blocajele tale, pe lângă că sunt puternice, sunt şi bine camuflate, şi până şi simpla lor conştientizare va fi un proces mai delicat. Realizată doar printr-un efort de echipă!
Te pot compara cu o maşină puternică, aproape nouă, pregătită de drum, însă cu cauciucurile dezumflate. Un detaliu mărunt, neglijat de mecanicul care s-a asigurat că motorul funcţionează impecabil, şi alimentarea cu combustibil se face corect. Dar funcţionarea maşinii este un proces de ansamblu, şi fiecare element e important. Aşa că pregătirea cauciucurilor va fi tot atât de importantă ca şi funcţionarea motorului!

Autor Coach Daniel Moiş
Telefon 0745-866.222
E-mail: danimois@yahoo.com
www.invingestresul.com

Publicistica Coach Radu Leca